YÜKLENİYOR...

İkili Verilik :)

IF (EĞER) formülünü muhtemelen hepimiz kullanıyoruz. Birden fazla koşulumuz varsa da IF yerine IFS veya AND ve OR (ÇOKEĞER veya VE ve YADA) formülleriyle koşullarımızı da birleştiriyoruz. Peki, ya uygun durum sayısı çoklu duruma izin verirse (İddaadaki sistem gibi :)) ne yaparsınız? Aşağıdaki şekilde bilgileri bulunan ekibimden listedeki koşullardan en az ikisini sağlayan arkadaşlara prim vereceğim. H sütununa Prim Kararı formülünü nasıl yazarsınız?
– İstanbul’da çalışmalı
– Minimum 15 senelik kıdemi olmalı
– Ocak ayı satışı minimum 2000 olmalı
– Şubat Ayı satışı minimum 1800 olmalı

Sorumuzun birçok cevabı olsa da, en sade çözüm şu şekilde olacaktır:

=IF((B6=”İstanbul”)+(YEARFRAC(D6;TODAY();1)>=15)+(F6>=2000)+(G6>=1800)>=2;”Prim Var”;”Prim Yok”)

Excel’de üç ayrı veri değer tipi var: Metinler, Sayılar ve İkili Veri (yani TRUE/FALSE, DOĞRU/YANLIŞ verisi)

İkili verileri mantıksal önermelerin, yani tanımlanan eşitlik veya eşitsizliklerin değerlendirmesinin sonucu olarak ve formüllerde parametre olarak kullanabiliriz. Eğer tanımladığımız eşitlik/eşitsizlik doğru ise TRUE, yanlış ise FALSE olarak kodlanır ve Excel bu değerleri sayısal karşılık olarak 1/0 olarak formülün içerisinde kullanmamıza izin verir. Formülde yazdığımız koşul kısmında 1 eşitlik ve 3 eşitsizlik var ve az önce açıkladığımız şekilde Excel her birini 1 veya 0 olarak sonuçlandıracak. Böylece toplamlarını aldığımızda kaç tanesinin doğru olduğu sonucuna erişeceğiz. 2 veya daha fazlası doğruysa da IF’in içindeki total koşulumuz doğru olacak.

Not: Formül içi parametrelerde gerekmesi halinde TRUE/FALSE yerine biz de direkt 1/0 kullanabiliriz. Örneğin en sık kullanılan formüllerden birisi olan VLOOKUP (DÜŞEYARA) formülünde, son parametre olarak aranan değerle ilgili eşleşme tipini girmemiz gerekir ve tam eşleşme için FALSE veya yaklaşık eşleşmeye onay vermek için TRUE yazarız. Bu formülü elle yazanlar bilirler ki, TRUE FALSE diye uzun uzun 🙂 yazmak yerine, TRUE yerine 1, FALSE yerine 0 da girebiliriz. Çünkü Excel’de TRUE/FALSE’u zaten 1/0 olarak da formüllerimizde kullanabiliriz. Burada farklı bir durumu daha açıklamak gerekir. Her ne kadar biz TRUE/FALSE değerini formüllerin içinde 1/0 olarak girsek de, aslında 0 değil/0 diye tanımlamak daha doğru olacaktır. Yani herhangi bir eşitlik eşitsizlik yerine, bir sayısal değeri önerme kontrolü noktasında kullanmak istersen Excel değerin 0 olup olmamasına bakar.


Date: Oca 29, 2022
AUTHOR: Deniz Aksoy
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir